In arhitectura moderna, sticla este cel mai potrivit si cel mai versatil material pentru exprimarea creativitatii arhitectilor.
Pentru a dovedi cat de importante sunt amenajarile din sticla in casele, birourile si viata noastra, am pus laolalta 10 capodopere de constructii din sticla.
1. Piramida Luvru (Paris, Franta)
Probabil cea mai cunoscuta constructie din sticla, piramida din sticla de la Luvru a fost conceputa de arhitectul I.M. Pei, care a fost angajat in 1984 de catre presedintele Frantei pentru a concepe si construi intrarea celebrului muzeu. Piramida din sticla are o inaltime de aproape 22 metri iar baza edificiului masoara 35.5m.
In decursul anilor, au existat numeroase polemici legate de numarul de placi de sticla utilizate pentru constructia piramidei. Se spune ca obiectivul touristic ar contine 666 de piese de sticla, numar considerat un simbol satanic. Cand a fost dezvaluita pentru prima oara multi au criticat constructia ca fiind prea moderna in comparatie cu arhitectura muzeului Luvru care o inconjoara, insa din perspectiva noastra combinatia intre vechi si nou este motivul principal pentru care acest monument este atat de special.
2. Institutul Olandez Pentru Sunet si Imagine (Hilversum – Olanda)
Cea mai mare parte a fatadei o reprezinta sticla colorata unica, care a fost conceputa in colaborare cu artistul Jaap Drupsteen, prin printarea pe sticla in relief a unor scene din istoria televiziunii olandeze. Crearea acestei fatade a durat 3 ani si a necesitat dezvoltarea unei noi tehnici de productie.
3. Casa care Danseaza (Praga, Cehia)
Desi nu intreaga structura este din sticla, “casa care danseaza” se distinge prin turnul din sticla construit in stilul architectural denumit deconstructivism. Avand un design netraditional, cladirea a fost centrul controverselor datorita faptului ca iese in evidenta printre cladirile in stil baroc, gotic si art nouveau tipice pentru Praga.
4. Cladirea 30 St Mary Axe (Londra, Marea Britanie)
Cladirea nu numai ca ofera o priveliste minunata asupra orasului din jur, ci in perioada in care a fost construita a fost considerata a fi una dintre cele mai progresive exemple de cladiri de birouri, oferind un mediu de lucru extraordinar datorita faptului ca a profitat pe deplin de avantajele amenajarilor din sticla in cazul spatiilor comerciale.
Exteriorul cladirii este pe deplin invelit cu 24.000 m de sticla, cu ajutorul nenumaratelor panouri din sticla dubla in forma de diamant. In ciuda formei curbate, cladirea a fost construita cu o singura bucata de sticla curbata, care intra in compozitia varfului in forma de lentila. Un alt aspect interesant este ca fatada din sticla este racita cu aerul extras din birouri, rezultand reducerea energiei necesare pentru a mentine temperatura la acelasi nivel.
5.Casa din Sticla Creata de Santambrogiomilao (Milano, Italia)
Dintre casele din sticla proiectate de catre Santambrogiomilao (si nu numai), casa din Milano este cea mai impresionanta, distingandu-se prin faptul ca pe langa peretii din sticla, toate amenajarile sunt facute din sticla: de la mobila si usi pana la scari si pardoseala; chiar si patul este din sticla (salteaua insa este una traditionala).
6. Hotelul W (Barcelona, Spania)
Barcelona are darul de capta atenția turistilor prin design si arhitectura. Asa ca exercitiul de curaj al retelei de hoteluri W a venit firesc intr-un peisaj marcat de geniul lui Gaudi. Pozitionarea pe malul marii si silueta minimalista fac trimitere spre un oraa al viitorului in care oamenii sunt dornici sa se inconjoare de design mai mult decat de orice altceva. Iar despre design este vorba in tot ceea ce are legatura cu W.
Prima prezentare a proiectului a avut loc în 2003 si urma sa masoare 160 m inaltime pentru a fixa recordul orasului. Trei ani mai tarziu, santierul a debutat cu un proiect restrictionat de autoritati la 90 m si „mutat” cu 20m mai departe de mare. Bugetul alocat constructiei s-a ridicat la 120 milioane euro.
7. Sediul Departamentului de Sanatate Basc (Bilbao, Spania)
Cladirea a fost proiectata ca raspuns la regulamentul de constructii restrictiv al orasului, rezultatul fiind o cladire care nu numai ca iese in evidenta, ci este si eficienta si din punct de vedere energetic. Fatada de tip „origami” este compusa din doua straturi: stratul exterior compus din sticla dubla si stratul interior care reprezinta de fapt ferestrele spatiului de birouri. Aceasta structura in doua straturi are doua beneficii majore, si anume: reducerea zgomotului care vine dinspre bulevardele aglomerate si reducerea caldurii solare prin micsorarea radiatiei.
8. Muzeul Guggenheim (Bilbao, Spania)
Muzeul de arta moderna si contemporana a fost proiectat in intregime de americanul Frank Jehry si a fost inaugurat cu mare fast la data de 18 octombrie 1997 de catre Regele Juan Carlos I al Spaniei. Desi pare o cladire aleatoriu proiectata, arhitectul muzeului, Frank Gehry, a gandit structura cladirii in asa fel incat sa fie iluminata natural pe cat de mult posibil. Pe langa sticla, structura este invelita in titaniu si marmura.
Muzeul Guggenheim a fost construit de-a lungul Raului Nervion si ocupa o suprafata totala de 32.500 de metri patrati.
9. Cladirea de Sticla a Institutului de Tehnologie Kanagawa (Tokyo, Japonia)
Cladirea a fost gandita ca un workshop/studio, unde studentii Institutului de Tehnologie Kanagawa isi pot petrece timpul proiectand. Peretii din sticla transforma cladirea intr-un spatiu transparent si elegant, iar cele 305 coloane albe ofera structura incaperii.
In timp ce aceasta constructie nu este neaparat practica in ceea ce priveste factura de caldura de exemplu, aceasta ramane totusi un exemplu de arhitectura impresionanta si un loc senzational sa iti petreci ziua.
10. Marele Teatru National (Beijing, China)
Intr-un limbaj popular, cladirea Marelui Teatru Național din Beijing este descrisa de catre chinezi ca „un ou gigantic”. De fapt, este un dom elipsoid acoperit cu sticl curbata și titan. Edificiul seamana cu un OZN care tocmai iese din apa unui lac. Un lac artificial!
Imobilul in forma de ou, conceput de arhitectul francez Paul Andreu are o suprafata de aproape 150.000m2, iar construirea lui a durat 6 ani.
In timpul zilei, lumina patrunde in cladire prin acoperisul din sticla laminata, iar seara, cei din exterior pot vedea ce se intampla inauntru. Intrarea se face print-un tunel subacvatic construit de asemenea din sticla (tunelul principal pe partea Nordica are 80m).
Sursa imagini: Google Images – Pinterest
Voua care cladire din sticla va place cel mai mult?
Poti raspunde printr-un comment pe pagina noastra de Facebook!
Va asteptam! :)